Моля прочетете внимателно информацията по-долу!

Участието в състезание от този мащаб е сериозно предизвикателство, за което е необходима правилната екипировка, физическа кондиция и воля за успех! Важно е да се запознаете с всички условия и изисквания по-долу!

Участници

Организираното горско бягане по трасета 141 км и 76 км е достъпно за всеки желаещ над 18 г. възраст, без ограничение по пол или изисквания за спортно членство.

Дистанцията от 23 км е достъпна за всички участници над 16 г. възраст.

Късата дистанция от 3 км е достъпна за всички участници без ограничение за възраст. Каним и насърчаваме всички деца, техните родители, баби и дядовци, да се включат в предизвикателството! Три километровата дистанция е достъпна за всички, независимо от спортната им форма и кондиция! (Изискванията за екипировка не са задължителни за тази дистанция)

Онлайн регистрация и записване

Всички участници в състезанието трябва да се регистрират предварително и да се запишат за състезанието, както и да заплатят съответната такса за участие, спрямо дистанцията, за която участват.

Системата за регистрация и записване на Tryavna Ultra е свързана със системата на iRun.bg. Всеки участник, който има регистрация в iRun.bg, няма нужда да се регистрира наново. Достатъчно е да влезе със своя акаунт и да премине към следващата стъпка – избор на дистанция.

Всеки участник, който няма регистрация в iRun.bg, трябва да се регистрира като създаде нов акаунт, а след това да се запише за състезанието като следва съответните стъпки.

ВАЖНО! В деня на състезанието няма да бъдат извършвани регистрации, с изключение на регистрации за дистанцията от 3 км.

Опазване на околната среда

Състезателите са длъжни да се движат само по обозначеното трасе, без да се отклоняват.
Забранено е изхвърлянето на отпадъци по трасето и около него. На всички участници ще бъдат раздадени специални торбички, в които ще могат да поставят всички опаковки от храна и други отпадъци, както и употребената тоалетна хартия или мокри кърпички. Торбичките, както и всички останали отпадъци, могат да бъдат изхвърлени на обозначените места на контролните пунктове, от където може да се получат нови торбички.

ВНИМАНИЕ! С цел намаляване на отпадъците на контролните пунктове няма да бъдат предлагани бутилки с вода. Всички състезатели трябва да носят със себе си подходящ съд, в който могат да получат вода и други напитки на контролните пунктове.

Използването на туристически щеки е разрешено.

Необходимо оборудване и екипировка

За всички участници на дългите дистанции (76 и 141 км) се изисква следното оборудване:

Задължително оборудване:

 • вода минимум 1 литър в лека пластмасова бутилка или вградено в раница мехче (без съд за вода няма да можете да получавате вода от подкрепителните пунктове!);
 • мобилен телефон със заредена батерия + СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО допълнителна заредена батерия или power bank (при използване на GPS както и загуба на обхват батерията се изтощава по-бързо)
 • шапка с козирка или друго средство за слънцезащита (внимание – бягането на дистанции 76 и 23 км стартира в 6:00 и е много вероятно голяма част от прехода да бъде по време на силно слънце);
 • свирка (за сигнализиране в случай на произшествие);
 • звънче (за защита от диви животни – за да ги „уведомявате“, че се приближавате);
 • съд за вода и други течности (на пунктовете няма да се предлагат чаши)

Допълнително задължително оборудване за дистанция 141 км:

 • алуминиево фолио (survival blanket)
 • яке (ветровка, противоводно)
 • два източника на светлина – челник или друго удобно LED осветително преносимо тяло със заредени/нови батерии
 • храна с енергийна равностойност на поне 500 kcal

Препоръчително допълнително оборудване:

 • яке (ветровка, противоводно);
 • малка и удобна раница – или колан за вода и др.
 • компас и малка карта;
 • полиестерни дрехи, удобни спортни обувки за бягане – препоръчително с trail грайфер;
 • сухи и мокри кърпички;
 • щеки за подпомагане на придвижването – по желание
 • спрей за защита от животни или друго средство за защита.
 • репеленти против насекоми; слънцезащитна козметика

Изисквания към участниците (за всички дистанции без най-малката):

До участие в състезанието се допускат само участници, навършили съответната възраст към деня на старта. Всички участници подписват декларация за съгласие с условията за провеждане на състезанието и освобождаване от отговорност на организаторите. (За всички непълнолетни участници декларация ще бъде подписвана от техен родител/настойник)

Състезателите трябва да бъдат подробно запознати с усилията, необходими за участие в планински ултрамаратони и да бъдат адекватно физически и психически подготвени.

Състезателите трябва да могат да се справят сами, без външна помощ, с всички рискове, които крие участието в планински ултрамаратон: умора, физически неразположения и наранявания, лоши климатични условия (дъжд, сняг, силен вятър, мъгла, кал, студ, горещини), ориентиране, придвижване през нощта, диви животни.

ВАЖНО! Безопасност по трасето

Върху стартовите номера са изписани телефони за спешно повикване. Ако изгубите маркировката и се движите по немаркиран терен повече от 500 метра, то върнете се обратно до последната маркировка, която сте видели, и потърсете правилния път отново.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ

Основен организатор на ултрамаратон Tryavna Ultra (Трявна Ултра) е iRun („Ай рън“) – Сдружение с нестопанска цел

iRun си запазва правото да променя настоящите условия и цени по всяко време и без предупреждение.

Всеки участник в ултрамаратон Tryavna Ultra декларира при записване, че е съгласен напълно с настоящите Общи Условия.

Участниците се съгласяват да участват при така предоставените им условия за бягане и трасета на техен собствен риск и без изричното съгласие на организаторите на iRun и други частни или държавни институции.

Бягането е физическа дейност, която може да предизвика неразположение, травми, наранявания и интензивно натоварване на сърдечно-съдовата система или дори опасност от летален изход. Препоръчваме на всички участници да се консултират с личния си лекар преди участие.

Всички участници приемат на свой риск възможността от всякакви контузии, наранявания, травми, и се самоопределят като физически здрави и декларират, че притежават необходимите възможности (физически и психически) да участват в бяганията в съответната дисциплина/дистанция. Всеки участник в мероприятието се записва и участва изцяло на своя отговорност.

iRun не носи отговорност за каквито и да е наранявания, контузии, травми, сърдечни пристъпи или смърт на участниците в състезанията.

iRun не носи отговорност за достоверността на въведената информация и лични данни на потребителите при тяхната регистрация.

iRun не е администратор на лични данни и не събира лични данни съгласно закона.

iRun не носи отговорност за технически повреди и невъзможност за отчитане на резултатите от бяганията, както и грешки при отчитането или въвеждането и публикуването на информацията.

iRun не носи отговорност и не арбитрира претенции за раздадени награди, грамоти, купи или други.

Таксата за платени бягания не се връща при невъзможност на участниците да присъстват. Таксата подлежи на връщане само ако бягането не се състои по вина на организаторите или поради друга, независеща от участниците причина.

iRun не носи отговорност при невъзможност за осигуряване на допълнителни материални награди и подаръци.

Всякакви оплаквания, мнения и препоръки, изпращайте чрез официалната форма за контакт на този сайт или в сайта на iRun – www.irun.bg.

       

Организатор:

 
iRun.bg

Спонсори

 
biofresh_logo aurubis_greybg doppelherz

С подкрепата на:

 
kalinapalas_140 Ideal Standard moretonet